L'edat mitjana a Catalunya



                            Resum de la història de Catalunya en vídeo


La marca hispànica

Durant el regnat de Carlemany es van dur a terme diverses incursions de conquesta al sud dels Pirineus. L’any 785, Girona va ser lliurada pel seus habitants a un exèrcit franc. L’any 801, Lluís el Piadós conquereix Barcelona després  d’assetjar-la.
El nou territori va ser anomenat Marca Hispànica. Es va dividir en comtats administrat  per un comte designat pel rei.
El comte Guifré el Pelós va repoblar diverses zones de Girona i Barcelona. En morir els seus fills van ser els primers a heretar-ne les possessions sense ser nomenats pel rei i la seva família va ser coneguda amb el nom de Casal de Barcelona.
Els comtats van continuar nominalment sota el vassallatge del rei franc, però en la pràctica van esdevenir autònoms.
L’any 988, el comte Borrell II, en no rebre ajut per lluitar contra els musulmans, no va renovar el jurament de fidelitat al rei franc. Els comtats esdevenen independents, si bé aquesta independència no va ser reconeguda fins el Tractat de Corbeil (1258).
Els territoris al nord del Llobregat, coneguts com a Catalunya Vella, van ser repoblats amb gent de la Septimània i de les valls dels Pirineus. El monestirs van fer un paper important en l’organització de la repoblació.


Fes el recurs 28. Els comtats catalans

La consolidació del casal de Barcelona

Els comtes van continuar afirmant el poder polític autònom. En aquesta tasca va destacar Ramon Berenguer III (1097-1131) que va consolidar els dominis del Casal de Barcelona i el predomini sobre els altres comtats independents. 
La política d’expansió dels monarques catalanoaragonesos es va orientar,  mitjançant les aliances matrimonials i la força militar, cap a tots dos vessants dels Pirineus. 
Els interessos catalans van topar amb la voluntat de conquesta dels reis de França que van aprofitar la croada contra els càtars per fer-se ambels territoris d’Occitània.
La mort del rei Pere I el Catòlic a la batalla de Muret (1212) va posar fi a la influència catalana en tota aquella àrea i va provocar la intensificació de l’expansió cap al sud i la Mediterrània.


La unió amb Aragó

El matrimoni de Peronella d’Aragó i Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, va propiciar l’aparició d’una nova entitat política: la confederació catalanoaragonesa.
La unió dinàstica no comportava la fusió dels regnes. Cada territori conservava les seves institucions, lleis i tradicions, i es compartia el monarca que es convertia en comte-rei.
La força de la nova entitat política va permetre reprendre la conquesta dels territoris del sud del riu Llobregat que constituirien la Catalunya Nova.
Per facilitar la repoblació es van utilitzar cartes de poblament i de franquesa, que atorgaven terres i facilitats fiscals als nous pobladors.
En la repoblació van tenir un paper important els ordes religiosos, com ara el Císter, que van rebre terres dels monarques per instal·lar-s’hi i van organitzar l’ocupació d’àmplies zones del territori.
Eix cronològic del Casal de Barcelona i de la unió amb  Aragó
Amb l'ajuda del llibre, d'internet i dels teus professors i companys completa el recurs 31. La Corona d'Aragó des de la unió

La formació de la societat feudal

Durant el govern de Ramon Berenguer I, es va consolidar un nou model d’estat feudal, basat en les relacions de vassallatge, que va reafirmar l’hegemonia del Casal de Barcelona.
El comte se situava al vèrtex de la piràmide social. Concedia, a canvi del jurament de fidelitat, un feu al cap d’un llinatge nobiliari: el castellà o baró que, al seu torn, delegava en un castlà el govern de les seves possessions.
Durant el segle XII s’activà l’economia, augmentà la producció agrícola i s’intensificaren els intercanvis. El creixement de l’economia possibilità l’augment de la població urbana i la creixent importància de les ciutats.
Apareixen les primeres manifestacions escrites de la llengua catalana: les Homilies d’Organyà.
Els constants enfrontaments entre els senyors feudals portà a l’Església a instituir les assemblees de Pau i Treva, per imposar límits a la violència feudal i protegir les seves propietats i els mercats.



Realitza el recurs 30. El govern de Catalunya a la Baixa Edat Mitjana

L’expansió de la Corona d’Aragó

Jaume I el Conqueridor va orientar l’expansió cap al Mediterrani amb la conquesta de Mallorca (1229) i cap al sud amb la conquesta de València iniciada el 1232.
Els límits meridionals de l’expansió catalanoaragonesa van quedar fixats a la zona d’Alacant en el Tractat d’Almirra (1244), signat amb els castellans. El Tractat de Corbeil (1258), signat amb el rei de França, establia la renúncia als drets catalans sobre Occitània a canvi del reconeixement formal de la independència de la Corona.
La necessitat de disposar d’escales segures al llarg de la ruta comercial cap a l’Orient va despertar l’interès català per Sicília, Sardenya i les costes del nord de l’Àfrica. 
Els almogàvers van ser l’instrument per conquerir i defensar les places catalanes a la Mediterrània, tot i la política aventurera que van emprendre a l’Imperi bizantí.

El comerç català va deixar sentir la seva importància per tota la Mediterrània, entrant en competència amb les ciutats de Gènova i de Venècia. El Llibre del Consolat de Mar recollia les normes de dret marítim i va ser fruit de la important activitat mercantil catalana.
Les institucions de govern catalanes
El monarca era la màxima autoritat civil i militar de la Catalunya medieval; basava el seu poder tant en la força militar, com en el suport dels diversos estaments.
La noblesa va aprofitar els períodes de crisi o el problemes successoris per augmentar el seu poder. Els monarques van haver de sotmetre i controlar el poder de la noblesa.
Jaume I i després el seu fill Pere II van sotmetre la noblesa i van buscar el suport dels estaments a les seves empreses a través de concessions a les Corts, mitjançant el pactisme.
El pactisme va ser un principi polític que regulava les relacions entre els sobirans catalanoaragonesos i el seus súbdits, especialment la burgesia urbana.
El conjunt d’assessors i de funcionaris que formaven la cúria reial va ser l’origen tant del govern, com de les Corts. El govern municipal a Barcelona va estar exercit pel Consell del Cent, que reunia una representació dels principals sectors urbans tot i que predominaven els anomenats ciutadans honrats.
La Corona d'Aragó al segle XII

 Realitza el recurs 29. L'expansió catalanoaragonesa pel mediterrani


Catalunya durant els segles XIV i XV

    El primer terç del segle XIV inicià un període de crisi caracteritzat per la crisi agrícolai la subsegüent crisi demogràfica, a la qual es va afegir, a partir de 1348, l’arribada de la pesta negra.
La crisi agrària va impulsar la pagesia pobre a fugir a la ciutat. En tant, els pagesos rics milloraven la seva situació apropiant-se de les terres abandonades. Els nobles van reaccionar intentant imposar antigues càrregues feudals, anomenades mals usos. Aquesta situació està a la base dels conflictes socials, com ara la guerra dels remences.
El darrer impuls català a la Mediterrània tingué lloc durant el regnat d’Alfons IV el Magnànim (1416-1458), que conquerí el regne de Nàpols i pacificà Sardenya,tot possibilitant una darrera expansió del comerç català.
A mitjan segle XIV, les classes mitjanes de Barcelona, organitzades en un grup anomenat la Busca, es van enfrontar amb els ciutadans honrats que s’aplegaven en la Biga.
La guerra civil (1462-1472) i el posterior desplaçament de les rutes comercials cap a l’Atlàntic posaren fi a l’aventura catalana a la Mediterrània.